Monday, November 29, 2010

“တစ္သက္ၿငိစရာ ခ်က္ၾကည္႔ပါ”


ကၽြန္မရဲ႕ C box မွာ 'ma' က ေၾကအိုးဆီခ်က္ လုပ္နည္းေလး တင္ေပးဖို႔ ေျပာသြားပါတယ္။ ကၽြန္မနဲ႔ ရင္းႏွိီးတဲ႔ ေက်ာင္းက သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ကလည္း  အဲဒီ႔ပို႔စ္ေလးဖတ္ၿပီး ခ်က္နည္းေလး ေျပာပါဦး လို႔ လွမ္းေျပာ ပါတယ္။ ဒီေတာ႔ ကၽြန္မလည္း ကၽြန္မရဲ႕ မတတ္တတတ္ ေၾကးအိုးဆီခ်က္ လုပ္နည္းေလး ကို မွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္ ေနာ္။

လိုအပ္တဲ႔ပစၥည္းေတြက

၀က္သား ႀကိတ္သား
၀က္အူခ်ိဳ
ဆန္ၾကာဇံ
မုန္ညင္းစိမ္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ဂ်င္း
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ရည္
ေကာ္မႈန္႔
သၾကား
ဆား
အခ်ိိဳမႈန္႔
ဆီ

ပထမဦးဆံုး ၀က္သားႀကိတ္သား၊ ေကာ္မႈန္႔၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ သၾကား၊ အခ်ိဳမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ညက္ညက္ ေထာင္းထားတာနဲ႔ ေရာနယ္ၿပီး ႏွပ္ထားေပးပါတယ္။ 

၀က္ရိုးကို ဂ်င္းလက္တစ္ဆစ္ မညက္တညက္ေထာင္းထားတာ နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးမႊာ ဓါးျပားရိုက္၊ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔ တို႔နဲ႔ ေရာနယ္ၿပီး ျပဳတ္ထားေပးပါတယ္။ ကၽြန္မကေတာ႔ အနည္းဆံုး တစ္နာရီေလာက္ ျပဳတ္ ပါတယ္။ ေရခန္းလာရင္ ေရေႏြးထပ္ျဖည္႔ ျပဳတ္ပါတယ္။ ၾကာၾကာျပဳတ္ေတာ႔ ၀က္ရိုးကအခ်ိဳရည္ ပိုထြက္ ပါတယ္။ 

အဲဒီ႔အခ်ိန္မွာ ၾကာဇံကိုလည္း ေရေအးနဲ႔ စိမ္ထားပါတယ္။ နာရီ၀က္ေလာက္ေနလို႔ ၾကာဇံေပ်ာ႔လာရင္ ဇကာနဲ႔ ေရစစ္ထား ပါတယ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴ ညက္ညက္ေထာင္းထားတာကိုု ဆီခ်က္ေလး ခ်က္ထားရပါတယ္။

ၿပီးေတာ႔ မုန္ညင္းစိမ္းကို လက္ႏွစ္ဆစ္ေလာက္စီ ပိုင္း၊ ေရေဆးၿပီး စစ္ထားပါတယ္။

ဒီဘက္က ၀က္ရိုးျပဳတ္ရၿပီဆိုရင္ ၀က္သားၾကိတ္သားကို အေနေတာ္ေလးေတြလံုးၿပီး ၀က္ရိုးျပဳတ္ရည္ အိုးထဲမွာ သံဇကာေလးခံၿပီး ထည္႔ျပဳတ္ပါတယ္။ အသားလံုးေလးေတြ က်က္ၿပီဆိုရင္ ဆယ္ၿပီး ဇကာေလးနဲ႔ စစ္ထားပါတယ္။
 
၀က္အူခ်ိဳကို ဗနီကာရည္နဲ႔ ေျပာင္ေနေအာင္ေဆးပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္၊ သၾကား နည္းနည္း၊ အခ်ိဳမႈန္႔နည္းနည္း တို႔နဲ႔နယ္ၿပီး ေရထည္႔ ျပဳတ္ပါတယ္။ ေရခန္းလာၿပီး အူခ်ိဳ မႏူးေသးရင္ ေရေႏြးေလးနည္းနည္း ျဖည္႔ထည္႔ၿပီး ဆက္ျပဳတ္ပါတယ္။ အူခ်ိဳလည္းႏူးၿပီ၊ ေရလည္းခန္းၿပီဆိုရင္ နာနတ္ပြင့္ေလး တစ္ပြင့္ ႏွစ္ပြင့္ ကို အုိးထဲ ပစ္ထည္႔လိ္ုက္ပါတယ္။ အနံ႔ေမႊးသြားပါတယ္။ ဒါဆို အူခ်ိဳလည္း  မီးဖိုေပၚက ခ်လို႔ ရပါၿပီ။

အဲဒီ႔ေနာက္ ၀က္အူခ်ိဳအိုးထဲကို ခုနက ျပဳတ္ထားတဲ႔ ၀က္သားလံုး ေလးေတြ ထည္႔ပါတယ္။ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ရည္ နည္းနည္းထည္႔ပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔ ဆီခ်က္က အရည္ (ၾကက္သြန္ဖတ္မပါ) ကို နည္းနည္း ခပ္ထည္႔ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊၿပီး ပန္းကန္တစ္ခုထဲ ထည္႔ထားလိုက္ပါတယ္။

ေရစစ္ထားတဲ႔ ၾကာဇံကို ၀က္ရိုးျပဳတ္ရည္အိုးထဲမွာ သံဇကာေလးခံၿပီး ထည္႔ျပဳတ္ပါတယ္။ ၾကာဇံႏူးရင္ ေရစစ္ၿပီး ပန္းကန္ထဲထည္႔ ဆီခ်က္ရည္ေလးနဲ႔ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ နည္းနည္း၊ အခ်ိဳမႈန္႔ေလး နည္းနည္း ထည္႔ေမႊပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔ ခုနက ၀က္သားလံုးနဲ႔ အူခ်ိဳကို ၾကာဇံေပၚက တင္လိုက္ပါတယ္။ 

မုန္ညင္းစိမ္းကို ၀က္ျပဳတ္ရည္အိုးထဲပစ္ထည္႔၊ ခဏေနရင္ျပန္ဆယ္ ဇကာနဲ႔စစ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔  ခုနက ၾကာဇံ၊ ၀က္သားလံုး နဲ႔ အူခ်ိဳ ထည္႔ၿပီးသား ပန္းကန္ထဲမွာ ဆီခ်က္ဖတ္ေလးဆမ္းၿပီး အေပၚကေန မုန္ညင္းစိမ္းေလး အုပ္လိုက္ ပါတယ္။

ကဲ- ဒါဆို ပူပူေႏြးေႏြး ေၾကးအိုးဆီခ်က္ေလး ရၿပီေပါ႔ေနာ္။

ေၾကးအိုးဆီခ်က္နဲ႔ တြဲေသာက္ဖို႔ ဟင္းရည္ကေတာ႔ ခုနက ၀က္ရိုးျပဳတ္ရည္ (၀က္သားနဲ႔ၾကာဇံ ထည္႔ျပဳတ္ ထားတဲ႔) ကို အေပါ႔အငန္ ျပင္ၿပီး ေသာက္လို႔ ရပါတယ္။

တကယ္လို႔ ေၾကးအိုးဆီခ်က္ မဟုတ္ဘဲ ေၾကးအိုးအရည္ ေသာက္ခ်င္သူ မ်ားကေတာ႔ ၀က္ရိုး ျပဳတ္ရည္ကို အေပါ႔အငံ အေနေတာ္ျဖစ္ေအာင္ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔တိ႔ု လိုသလို ထည္႔ၿပီး တည္ပါ။ ခုနက ၀က္သားနဲ႔ ၀က္အူခ်ိဳကို ၀က္ရိုးျပဳတ္ရည္နဲ႔ ျပဳတ္ရံုပဲျပဳတ္ၿပီး ဆယ္ထားပါ။ (ဆီခ်က္နဲ႔ေမႊရန္မလို)၊ တကယ္လို႔ ၀က္သား မဆယ္ခ်င္သူ မ်ားကလည္း အဲဒီ႔အထဲကိုပဲ ၾကာဇံ ထည္႔ျပဳတ္လို႔ ရပါတယ္။ အဲဒါဆိုရင္ေတာ႔ ၀က္ရိုးျပဳတ္ရည္ကို တစ္ပြဲစာဆီ အိုးအေသးနဲ႔ ခြဲၿပီးလုပ္ရမွာေပါ႔ေနာ္။ ၾကာဇံကိုလည္း ၀က္ရိုးျပဳတ္ရည္နဲ႔ ျပဳတ္ၿပီးရင္ အဲဒီ႔ ၾကာဇံရယ္၊ ၀က္သားလံုး နဲ႔ အူခ်ိဳရယ္ ကို ၀က္ရိုးျပဳတ္ရည္ တစ္ပြဲစာနဲ႔ ေရာၿပီး  စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ေလး လည္း ႀကိဳက္တတ္ရင္ ျဖဴးလို႔ရပါတယ္။

တြဲဖက္စားသံုးရန္အခ်ဥ္ကိုေတာ႔ မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္နဲ႔တြဲဖက္ၿပီး စားသံုးၾကပါေနာ္။

၀က္သားမစားသူမ်ားကလည္း ကိုယ္ႏွစ္သက္ရာ အသားသံုးၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္ပါတယ္။ ကၽြန္မတို႔ အိမ္မွာေတာ႔ ကၽြန္မဘြားဘြားက ၀က္သားမစားလို႔ ၾကက္သားနဲ႔ တစ္ပြဲသပ္သပ္ လုပ္ေပးရေလ႔ ရွိပါတယ္။

ကၽြန္မ အရင္ ပို႔စ္မွာ ေျပာခဲ႔သလိုပဲ ကၽြန္မနဲ႔ စာေရးဆရာ စားျဖစ္ရံု ခ်က္တဲ႔နည္းမို႔ ရန္ကုန္က ဆိုင္ေတြလို လက္ရာေျမာက္ မဟုတ္ေပမယ္႔ ကို္ယ္႔ဘာသာကိုယ္ စမ္းၿပီး ခ်က္ၾကည္႔ရင္ ေနာက္ပိုင္းမွာ တျဖည္း ျဖည္းခ်င္းနဲ႔ အစပ္အဟပ္၊ အတြဲအဖက္ မိလာမယ္လို႔ ကၽြန္မ ေမွ်ာ္လင့္မိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔ ကိုယ္ ကိုယ္တိုင္ေရာ၊ ကိုယ္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ႔သူေတြေရာ တစ္သက္ၿငိစရာ ျဖစ္ေအာင္လို႔ ခ်က္ၾကည္႔ပါ လို႔ တိုက္တြန္း လိုက္ပါရေစ။               ။

ပါရမီျဖည္႔ဖက္ေလး
၂၀း၃၀နာရီ
၃၀.၁၁.၂၀၁၀

3 comments:

Khinmarlaraung said...

မေရ...ခုတေလာ အခ်က္အျပဳတ္ ပညာေလးေတြ
လိုအပ္ေနခ်ိန္မို ့ေသခ်ာေလ့လာသြားတယ္ရွင္။ :)
..ခင္မင္လွ်က္..ခင္မာလာေအာင္..:)
link ေလးလဲ ယူသြားတယ္ေနာ္။

Mie said...

ခ်ိုေရ..
မေန႔ကတည္းကေတာ့ ေသခ်ာမွတ္ထားတာပဲ။
အခုတစ္ေခါက္ထပ္တင္ထားေတာ့ ေက်းဇူးေနာ္။
မွတ္ျပီး ခ်က္စားၾကည့္လိုက္မယ္။

kyimar said...

ေက်းဇူးပါ ခုလိုေလးေတြ မ်ားမ်ားတင္ေပးပါေနာ္...........

Post a Comment

ကၽြန္မအတြက္ အမွတ္တရစကားေလးေတြ ခ်န္ထားေပးခဲ႔လို႔ ေက်းဇူးပါေနာ္.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...