Sunday, August 14, 2011

"ငါးပိထမင္းေၾကာ္၊ တံုယမ္းဟင္းနဲ႔ မိႈမုန္ညွင္းေၾကာ္"

5 comments
ဒီေန႔ တနဂၤေႏြေန႔ ရံုးပိတ္ရက္ေလးမွာေတာ႔ ထိုင္းငါးပိထမင္းေၾကာ္ေလး ေၾကာ္စားျဖစ္တယ္။ ပထမဆံုး ထမင္းတစ္အိုးတည္ၿပီး အေအးခံထားတယ္။ ၾကက္အူေခ်ာင္းေလးေတြကို ေရေဆး၊ ပါးပါးလွီးၿပီး ဆီနည္းနည္း၊ ေရနည္းနည္းနဲ႔ ထည္႔ေၾကာ္တယ္။ ၾကက္အူေခ်ာင္းေၾကာ္ရရင္ ဆယ္ထားၿပီး က်န္တဲ႔ဆီနဲ႔ပဲ ၾကက္ဥ ႏွစ္လံုးကို အကာက်က္ေၾကာ္တယ္။ တကယ္ေတာ႔ ေမႊေၾကာ္ခပ္ပါးပါးေလးနဲ႔ စားၾကတာပါ။ ကၽြန္မတို႔ ကေတာ႔ ၾကက္ဥေၾကာ္ဆို အကာက်က္ေၾကာ္တာ ပိုႀကိဳက္လို႔ပါ။ ၾကက္ဥေၾကာ္ၿပီးရင္ အဲဒီ ဆီထဲမွာပဲ ပုဇြန္ေျခာက္ေလးေတြ ထည္႔ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ထားတယ္။ ၿပီးေတာ႔ ဆီထဲကို ၾကက္သြန္ျဖဴ မညက္တညက္ ေထာင္းထားတာေလး ထည္႔ဆီသတ္တယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ရဲလာရင္ ငါးပိစိမ္းစားကို ေရေႏြးေလးနဲ႔ ေဖ်ာ္ထားတာေလး ေလာင္းထည္႔ပါတယ္။ တစ္ဆက္တည္း ခ်က္ထားတဲ႔ ထမင္းေတြေရာထည္႔၊ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔ထည္႔ ေမႊၿပီးႏွံ႕ေအာင္ေမႊေၾကာ္ပါတယ္။ အေပါ႔အငံ ျမည္းၿပီးရင္ ထမင္းေၾကာ္ရပါၿပီ။ ထမင္းစားပန္းကန္ထဲကို ထမင္းေၾကာ္ေလးထည္႔၊ ၾကက္အူေခ်ာင္းေၾကာ္နဲ႔ ပုဇြန္ေျခာက္ေၾကာ္ထည္႔၊ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးေရေဆးထားတာေလးထည္႔၊ နံနံပင္နဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္း လွီးထည္႔၊ သံပုရာသီးစိတ္ထည္႔ပါတယ္။ ဒါဆို အသင့္ျပင္ၿပီးသား ငါးပိထမင္းေၾကာ္ေလး ရပါၿပီ။






ငါးပိထမင္းေၾကာ္နဲ႔စားဖုိ႔ တုံယမ္းဟင္းရည္ေလး ခ်က္ပါတယ္။ ခ်က္နည္းကေတာ႔ အရင္က ဒီမွာ ေရးဖူးပါတယ္။


ညေနေရာက္ေတာ႔ စာေရးဆရာက အသီးအရြက္ေၾကာ္ တစ္ခုခုစားခ်င္တယ္ ဆိုတာနဲ႔ အိမ္မွာ အသင့္ရွိတဲ႔ မုန္ညွင္းနဲ႔ မိႈေၾကာ္ စားပါတယ္။ မုန္ညွင္းကို ေရေဆး၊ ႏွစ္ပိုင္းျဖတ္ၿပီး ေရေႏြးဆူဆူထဲႏွစ္ၿပီး ခ်က္ခ်င္းပဲ ေရေအးမွာ ျပန္စိမ္ပါတယ္။ မိႈကိုေရေဆးၿပီး ႏွစ္ျခမ္း ျခမ္းထားပါတယ္။ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီအနည္းငယ္ထည္႔ၿပီး ဆီပူရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည္႔ဆီသတ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴေမႊးလာရင္ မိႈထည္႔ေၾကာ္ပါတယ္။ ခဏေနမွ ေရေႏြးေဖ်ာၿပီးသား မုန္ညွင္းထည္႔ေၾကာ္ပါတယ္။ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔၊ ခရုဆီ ထည္႔ေၾကာ္၊ အေပါ႔အငံအေနေတာ္ဆို ရပါၿပီ။



Wednesday, August 3, 2011

"ကန္စြန္းရြက္သုပ္ ေနာက္တစ္မ်ိဳး"

4 comments
ဒီတစ္ခါေတာ႔ လြန္ခဲ႔တဲ႔ ရက္ေတြကတည္းက ၀ယ္ထားတဲ႔ ကန္စြန္းရြက္ေတြ ရွိေနတာကို သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ အရင္တစ္ခါ ကန္စြန္းရြက္သုပ္ ပို႕စ္တစ္ခု တင္ဖူးပါတယ္။ ဒီတစ္ခါသုပ္တာက ငါးပိ၊ ငရုတ္ေကာင္းမပါဘဲ သုပ္တာပါ။

ကန္စြန္းရြက္ကို ေခၽြ၊ ေရေဆးၿပီး စစ္ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေလွာ္ၿပီး မညက္တညက္ ေထာင္းပါတယ္။ ေရေႏြးကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါတယ္။ ေရဆူရင္ ဇလံုတစ္လံုးမွာ  ကန္စြန္းရြက္ေတြ ထည္႔ၿပီး အေပၚက ေရဆူေလာင္းထည္႔ပါတယ္။ ထည္႔ၿပီးၿပီးခ်င္းပဲ ဇကာနဲ႔ ခ်က္ခ်င္း စစ္ၿပီး ေရေအးေလာင္းေဆးလိုက္ပါတယ္။ ဒါကို ကန္စြန္းရြက္က ေရေႏြးေဖ်ာလို႔ က်က္သြားသလို၊ အရမ္းလည္း ႏြမ္းမသြားပဲ ခပ္စိမ္းစိမ္းေလးနဲ႔ စားေကာင္းပါတယ္။ ၿပီးမွ ကန္စြန္းရြက္ကို ေထာင္းထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ေရာ၊ ဆား၊အခ်ိဳမႈန္႔၊ ငံျပာရည္ထည္႔၊ သံပုရာသီးတစ္လံုး ညွစ္ထည္႔ၿပီး ေရာနယ္သုပ္ပါတယ္။ ဒါဆို ကန္စြန္းရြက္သုပ္ ခ်ဥ္စပ္ေလးရပါၿပီေနာ္။ ကၽြန္မကေတာ႔ အခ်ိန္ကုန္သက္သာၿပီး လြယ္လြယ္ကူကူေလး သုပ္စားလို႔ရေတာ႔ မၾကာခဏ သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။




Monday, August 1, 2011

"၀က္သားခရမ္းသီးႏွပ္"

2 comments
ဒီတစ္ခါေတာ႔ ၀က္သားနဲ႔ ခရမ္းသီးႏွပ္စားျဖစ္တာေလး မွ်ေ၀ေပးခ်င္ပါတယ္။ ကၽြန္မေရာ စာေရးဆရာပါ ခရမ္းသီးႏွပ္ ႀကိဳက္ၾကပါတယ္။ ႏွစ္ေယာက္စလံုး ေလေအာင့္တတ္ၾကေပမယ္႔ မတည္႔တဲ႔ ခရမ္းသီးႏွပ္ကို သိပ္စားခ်င္ၾကတယ္ေလ။ ကၽြန္မကေတာ႔ ဒီတစ္ခါ ၀က္သားေလးနဲ႔ႏွပ္တာ စားျဖစ္ပါတယ္။

အရင္ဆံုး ၀က္သားကို အေနေတာ္တံုး၊ ေရေဆးၿပီး ဆားအခ်ိဳမႈန္႔နဲ႔ နယ္ပါတယ္။ အိုးတစ္လံုးမွာ ၀က္သားထည္႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ၿပီး ျပဳတ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ေရာေထာင္းပါတယ္။ ကၽြန္မက ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ႏွပ္တာပိုႀကိဳက္လို႔ပါ။ ငရုတ္အစိမ္းမႈန္႔ (အေရာင္တင္မႈန္႔) မထည္႔ပါဘူး။ ခရမ္းသီးကို အေနေတာ္ စိတ္ၿပီး ေရေဆးထားပါတယ္။ အိုးတစ္လံုးမွာ ျပဳတ္ထားတဲ႔ ၀က္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ခ်င္း ငရုတ္သီးစိမ္း ေထာင္းထားတာ၊ ငါးပိစမ္းစားအနည္းငယ္၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ ဆီ၊ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔ စတာေတြထည္႔ၿပီး သမေအာင္ ေရာနယ္ပါတယ္။ ဆီစိမ္းနံ႔ ေပ်ာက္ေအာင္ နာနာေလး နယ္ေပးပါတယ္။ ၿပီးမွ ေရအနည္းငယ္ထည္႔ၿပီး မီးဖုိေပၚ တင္ႏွပ္ပါတယ္။ ေရခန္းလို႕ ခရမ္းသီး မႏူးေသးရင္ ေရဆူအနည္းငယ္ ထပ္ထည္႔ပါတယ္။ ခရမ္းသီးနဲ႔ ၀က္သားလည္းႏူး၊ ဆီလည္းျပန္ရင္ေတာ႔ အေပါ႔အငံျပင္ၿပီး မီးဖုိေပၚက ခ်ပါတယ္။ ဒါဆို ငရုတ္သီး စပ္စပ္ေလးနဲ႔ ၀က္သားခရမ္းသီးႏွပ္ ရပါၿပီ။

ခ်က္တာကေတာ႔ အေရာင္တင္မႈန္႔မသံုးဘဲ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ခ်က္တာပါ။ ဒါေပမဲ႔ ဒီက ငရုတ္သီးစိမ္း အစိမ္းေရာင္ေတာင့္ေတြက မစပ္တာမို႔ အနီေရာင္ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ ထည္႔သံုးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဟင္းအေရာင္က အစိမ္းေရာင္မေပါက္ပဲ၊ အနီေရာင္ ျဖစ္ေနတာပါ။



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...