Saturday, July 23, 2011

"ပုဇြန္သုပ္"

3 comments
မေန႔က အိမ္မွာ ပုဇြန္ေတြ၀ယ္ထားတာရွိတာနဲ႔ သုပ္စားျဖစ္တယ္။ ဟင္းခ်က္ရင္ၾကာေနမွာစိုးလို႔ လြယ္လြယ္ကူကူ သုပ္စားတာ။ ၿပီးေတာ႔ ကၽြန္မေရာ စာေရးဆရာပါ ပုဇြန္သုပ္ႀကိဳက္တယ္။ 

ပုဇြန္ကို အၿမီးေခါင္းျဖဳတ္၊ ေက်ာခြဲၿပီး ေရေဆး သန္႔စင္လိုက္တယ္။ အိုးတစ္လံုး ထဲမွာ ေရထည္႔တည္တယ္။ ေရဆူလာရင္ သန္႔စင္ထားတဲ႔ ပုဇြန္ေတြ ထည္႔လိုက္တယ္။ ပုဇြန္ေလးေတြ ေကြးၿပီး အနီေရာင္သန္းလာတာနဲ႔ မီးပိတ္ၿပီး ေရေႏြးထဲက ပုဇြန္ေတြကို ဇကာနဲ႔ စစ္လိုက္တယ္။ ၿပီးေတာ႔ ပုဇြန္ကို ကပ္ေၾကးနဲ႔ အေနေတာ္ေလးေတြ ကိုက္ျဖတ္လိုက္တယ္။ 

ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး ေရေဆးၿပီး စစ္ထားတယ္။ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီးထားတယ္။ သံပုရာသီး တစ္လံုး ကို စိတ္ထားတယ္။ အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္ရင္ ပုဇြန္နဲ႔ လွီးခၽြတ္ထားတာေတြ အားလံုး ေရာထည္႔၊ သံပုရာရည္ညွစ္၊ အခ်ိဳမႈန္႔နဲ႔ ငံျပာရည္ေလးထည္႔ၿပီး ေရာနယ္သုပ္ပါတယ္။ ကၽြန္မတို႔ကေတာ႔ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္စားတယ္။




Sunday, July 17, 2011

"ၾကက္အူေခ်ာင္းသုပ္"

3 comments
တစ္ေန႔ညက ႏွစ္ေယာက္သား ညစာကိုဘာနဲ႔ စားရင္ေကာင္းမလဲ တိုင္ပင္ၾကတယ္။ ရန္ကုန္က အမ်ိဳးေတြ ထည္႔ေပးလိုက္တဲ႔ ၾကက္အူေခ်ာင္းေတြ မနည္းဘူး။ စားပစ္မွျဖစ္မယ္ဆုိေတာ႔ စာေရးဆရာက ၾကက္အူေခ်ာင္း ေၾကာ္ဆို လံုး၀မစား။ ဒီေတာ႔ ကၽြန္မလည္း သုပ္ေကၽြးမယ္ေလဆိုၿပီး ညွိၾကည္႔လုိက္တာ အဆင္ေျပသြားတာနဲ႔ သုပ္စားျဖစ္ၾကတယ္။

ၾကက္အူေခ်ာင္းေတြကို ေရေဆးၿပီး အိုးတစ္လံုးမွာ ေရနည္းနည္းနဲ႔ ထည္႔ျပဳတ္လိုက္တယ္။ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ သခြားသီး၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ စတာေတြကို ေရေဆးၿပီး လွီးထားလိုက္တယ္။ ေနာက္ၿပီး အခ်ဥ္ရည္က်ိဳပါတယ္။ အရင္ဆံုး မက်ည္းသီးမွည္႔ကို ေရေႏြးနဲ႔ စိမ္ၿပီး အရည္ေဖ်ာ္ပါတယ္။ အိုးတစ္လံုးမွာ ငရုတ္ဆီထည္႔၊ မက်ည္းရည္ထည္႔၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ိဳမႈန္႔နဲ႔ သၾကားအနည္းငယ္ဆီထည္႔ၿပီး မီးေငြ႔ေငြ႕နဲ႔ က်ိဳပါတယ္။ အခ်ဥ္ရည္ပ်စ္လာၿပီး အရသာအေနေတာ္ဆို ရပါၿပီ။

ျပဳတ္ထားတဲ႔ ၾကက္အူေခ်ာင္းေတြကို မထူမပါး တစ္ေစာင္းေလးေတြ လွီးျဖတ္ပါတယ္။ ပန္းကန္ထဲမွာ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ စတာေတြထည္႔ အခ်ဥ္ရည္ ေလာင္းၿပီး ေရာနယ္သုပ္ပါတယ္။ အေပါ႔အငံလိုသလို ျပင္ပါတယ္။ ကၽြန္မတို႔ ႏွစ္ေယာက္ကေတာ႔ အစပ္ႀကိဳက္လို႔ ခ်ဥ္စပ္ေလး သုပ္စားပါတယ္။ ၿပီးမွ သခြားသီး အကြင္းလိုက္ လွီးထား တာေလးေတြကို ေဘးကရံလိုက္ပါတယ္။

ၾကက္အူေခ်ာင္းသုပ္ဖို႔ အဆာပလာေတြ ျပင္ထားတာ


အခ်ဥ္ရည္







Friday, July 15, 2011

"မေမ႔ႏိုင္တဲ႔ ရန္ကုန္အိ္မ္မွ ဟင္းလ်ာမ်ား"

5 comments
ရန္ကုန္ျပန္တုန္းက ရန္ကုန္အိမ္က ခ်က္ေကၽြးတာေလးေတြပါ။ အစကေတာ႔ ခ်က္ေကၽြးသမွ်အကုန္လံုး ဓါတ္ပံုရိုက္ဖို႔ စိတ္ကူးရွိေပမယ္႔ ေရာက္ ေရာက္ခ်င္းေန႔သာ သတိရၿပီး ေနာက္ပိုင္းရက္ေတြမွာ စားဖို႔ပဲစိတ္၀င္စားေနလို႔ ဓါတ္ပံုရိုက္ဖို႔ အခ်ိန္ေတာင္မရလိုက္ဘူး။ အခုေတာ႔ ရိုက္လာခဲ႔မိ သမွ်ေလးေတြေပါ႔။

ကၽြန္မအႀကိဳက္ဆံုးမွ်စ္တာလေပါဟင္း။ ေရာက္တဲ႔ေန႔စားလို႔ရေအာင္ အိမ္ကလူေတြက မွ်စ္ကို ႀကိဳ၀ယ္ ထားၾကတယ္တဲ႔။




ပုဇြန္ေၾကာ္


ငါးပိသုပ္စပ္စပ္ေလး


ကၽြန္မအႀကိဳက္ငါးဖယ္ခ်ဥ္သုပ္


ေဟာဒါေလးလည္း ကၽြန္မႀကိဳက္တာပဲ။ ဖလံေတာင္ေ၀ွးေၾကာ္။


 ဒါကေတာ႔ ၾကက္သားနဲ႔အာလူး။ စလံုးမွာ ၾကက္သားေပါေပမယ္႔ ရန္ကုန္က ဗမာၾကက္ရဲ႕အရသာေလးနဲ႔ေတာ႔ မယွဥ္ႏိုင္ဘူး။

Thursday, July 7, 2011

"အိမ္ျပန္ခ်ိန္ ခဏတာ"

4 comments

ၿပီးခဲ႔တဲ႔လက ကၽြန္မတို႔ဇနီးေမာင္ႏွံႏွစ္ေယာက္ ရန္ကုန္ကို ႏွစ္ပတ္ျပန္လည္ၾကပါတယ္။ စာေရးဆရာက မျပန္ျဖစ္တာ တစ္ႏွစ္ခြဲရွိၿပီး၊ ကၽြန္မကေတာ႔ တစ္ႏွစ္ပါ။ တစ္ႏွစ္ဆိုတဲ႔ အခ်ိန္က ခဏေလးပါ လို႔ ေျပာၾကေပမယ္႔ ကၽြန္မအတြက္ေတာ႔ ေတာ္ေတာ္ႀကီး ရွည္ၾကာခဲ႔ပါတယ္။ မိသားစု ကိုလြမ္းေနတဲ႔ ကၽြန္မရင္ထဲမွာ တစ္ႏွစ္မက ခံစားေနခဲ႔ရတာပါ။ 

ကၽြန္မအိမ္ေရာက္ေရာက္ခ်င္း ကၽြန္မဘိုးဘိုးက တံခါး၀ကႀကိဳေနပါတယ္။ ကၽြန္မအဘိုးက အသက္(၈၂)ႏွစ္ ရွိပါၿပီ။ ေန႔တိုင္းေတြ႔ေန၊ ျမင္ေနရသူေတြ အတြက္ မေျပာတတ္ေပမယ္႔ တစ္ႏွစ္ေလာက္ခြဲေနရတဲ႔ ကၽြန္မ ဘိုးဘိုး ကိုေတြ႔ေတြ႕ခ်င္း ဘိုးဘိုးရဲ႕အရြယ္ဟာ မႏွစ္ကထက္ စာရင္ ေတာ္ေတာ္က်သြားၿပီ ဆိုတာ သိလိုက္ပါတယ္။ အိမ္ထဲ၀င္၀င္ခ်င္းပဲ ဘိုးဘိုးကိုဖက္ၿပီး ငိုမိပါတယ္။ ခ်က္ခ်င္းဆိုသလို ဖြားဖြားကလည္း အိမ္ထဲက ထြက္လာေတာ႔ ဖြားဖြားကို ဖက္ၿပီး ငိုမိျပန္ပါေသးတယ္။ ကၽြန္မတစ္သက္တာမွာ အဘိုး၊အဖြားနဲ႔ အခုလို တစ္ခါမွ ခြဲမေနဖူးပါဘူး။ ရန္ကုန္မွာ ေနတုန္းက ခရီးေတြဘာေတြ ထြက္ရင္ ေလးငါးရက္ထက္ မပိုပါဘူး။ ခရီးသြားရင္လည္း အိမ္က မိသားစုေတြနဲ႔ အတူသြားတာမ်ားပါတယ္။ ၿပီးခဲ႔တဲ႔ တစ္ႏွစ္တာကေတာ႔ ကၽြန္မဘ၀မွာ မိသားစုနဲ႔ ရက္ရွည္လမ်ားခြဲေနရတဲ႔ ႏွစ္ပါပဲ။

ကၽြန္မမ်က္စိေရွ႕မွာ အဘိုးနဲ႔ အဖြားကို က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ေနတာ ေတြ႕ရေတာ႔ ကၽြန္မ၀မ္းသာရပါတယ္။ ကၽြန္မ ဘိုးဘိုး၊ ဖြားဖြားေတြနဲ႔ အတူတူ အၾကာႀကီးေနခ်င္ပါေသးတယ္။ ေနာက္ၿပီး ကၽြန္မ မိဘ၊ အေဒၚေတြ၊ ဦးေလးေတြ၊ ေမာင္ႏွမေတြ။ သူတို႔ေတြလည္း ငယ္ၾကေသးတယ္ဆိုေပမယ္႔ ဒီမိသားစု၀င္ေတြနဲ႔ ခြဲၿပီး မေနခ်င္ပါဘူး။

ကၽြန္မအဘိုး၊အဘြားအိမ္၊ ကၽြန္မမိဘအိမ္နဲ႔ စာေရးဆရာ မိဘအိမ္တို႔ ရွိေနေတာ႔ ကၽြန္္မတို႔ ရန္ကုန္မွာေနတဲ႔ အခ်ိန္မွာ အိမ္သံုးအိမ္ကို အလွည္႔က်ေျပာင္းေနၾကပါတယ္။ ကၽြန္မေပ်ာ္ပါတယ္။ ကၽြန္မ ငယ္ငယ္ကတည္းက ေနခဲ႔တဲ႔ အဘိုးအိမ္မွာက အေဒၚေတြရွိသလို၊ အိမ္နားမွာတင္ ေဆြမ်ိဳးေတြ အိမ္ကလည္း ရွိေတာ႔ လူစံုၿပီး ေျပာၾက၊ ဆိုၾကနဲ႔  ေပ်ာ္ၾကတာေပါ႔။ ကၽြန္မမိဘအိ္မ္ ေရာက္ေတာ႔လည္း မိသားစု၀င္ေတြအားလံုးနဲ႔ ေတြ႕ရတယ္။ ညဘက္ထုိင္ၿပီး စကားေတြေျပာၾက စားၾက၊ ေသာက္ၾကနဲ႔ေပါ႔။ စာေရးဆရာအိမ္ ေရာက္ေတာ႔ စာေရးဆရာရဲ႕တူမက လမ္းေလွ်ာက္တတ္စ၊ စကားေျပာတတ္စအရြယ္ အိမ္ဆည္းလည္းဆိုေတာ႔ စီညံေနေတာ႔တာပါပဲ။ ညေနဆို စာေရးဆရာရဲ႕ အစ္ကိုနဲ႔ညီကလည္း ရံုးက ျပန္လာၾကေတာ႔ ညပိုင္းဆို ပိုလို႔ေတာင္ စံုစံုညီညီနဲ႔ ေပ်ာ္စရာပါပဲ။

အိမ္သံုးအိမ္စလံုးကလည္း ကၽြန္မတို႔ ႀကိဳက္တတ္တာေတြကို ႀကိဳတင္စီစဥ္ၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ေကၽြးၾကေတာ႔ ကၽြန္မလည္း စိတ္ႀကိဳက္ကို လွည္႔ပတ္စားေသာက္ခဲ႔တာပါ။ ကၽြန္မတို႔ ေရာက္ၿပီး ေနာက္တစ္ေန႔မွာပဲ အဘိုးအိ္မ္မွာ အေဒၚက မွ်စ္တာလေပါဟင္း ခ်က္ေကၽြးတယ္။ ကၽြန္မ သိပ္ႀကိဳက္တဲ႔ဟင္းမို႔ မွ်စ္ကို သံုးေလးရက္ေလာက္ကတည္းက ေစ်းမွာ ႀကိဳရွာၿပီး ၀ယ္ထားတာတဲ႔။ ရာသီစာ ဖလံေတာင္ေ၀ွးေၾကာ္လည္း စားခဲ႔ရေသးတယ္။ ေနာက္ရက္မွာ ၾကာဇံခ်က္ ခ်က္ေကၽြးပါတယ္။ စာေရးဆရာအိမ္ကလည္း အုန္းထမင္း တစ္ရက္ခ်က္ေကၽြးတယ္။ ကၽြန္မအေမကေတာ႔ ကၽြန္မအႀကိဳက္ ငါးေၾကာ္ ကၽြတ္ကၽြတ္နဲ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း၊ ငါးပုဏၰားဟင္းေတြ ခ်က္ေကၽြး ပါတယ္။ ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔ ေသာက္ဖို႔ ေရွာက္သီးသုပ္ေလးပါ သုပ္ေပးေသးတယ္။


ဟိုအိမ္သြား၊ သည္အိမ္သြားနဲ႔ ႏွစ္ပတ္ဆိုတာ မၾကာလိုက္ပဲ ကုန္သြားပါတယ္။ ျပန္ခါနီးၾကေတာ႔လည္း စိတ္ထဲမွာ သည္မိသားစုေတြကို ျပန္ၿပီးခြဲခြာသြားရဦးမယ္ဆိုေတာ႔ ရင္ထဲမွာ ၀မ္းနည္းေနခဲ႔ ပါတယ္။ ေလယာဥ္ေပၚေရာက္ေတာ႔ ႏွစ္ေယာက္သားစကားေတာင္ ေကာင္းေကာင္း မေျပာႏိုင္ပါဘူး။ အေတြးကိုယ္စီနဲ႔ေပါ႔။ စာေရးဆရာလည္း သူ႔မိသားစုကို မခြဲခ်င္ပဲခြဲခြာရေတာ႔ ကၽြန္မနဲ႔ ထပ္တူ ၀မ္းနည္းေနမွာပါပဲ။ ဘယ္လိုပဲျဖစ္ျဖစ္  ကၽြန္မသိပ္ခ်စ္တဲ႔ မိသားစု၀င္ေတြနဲ႔ ကၽြန္မ သိပ္တြယ္တာတဲ႔ အိမ္မွာ အတူတကြျပန္လည္ ေနထိုင္ခြင့္ရမယ့္တစ္ေန႔ကို ရင္ထဲမွာ ေမွ်ာ္လင့္ေနမိပါတယ္။           ။

ပါရမီျဖည္႔ဖက္ေလး
၇.၇.၂၀၁၁
၂၁း၄၀ နာရီ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...