Sunday, May 22, 2011

"နံနက္စာ ေခါက္ဆြဲသုပ္"

4 comments
တနဂၤေႏြေန႔ဆို ကၽြန္မနဲ႔စာေရးဆရာ မနက္စာကို အိမ္နားက ေကာ္ဖီဆိုင္မွာ ေကာ္ဖီေသာက္ရင္း စားေလ႔ရွိတယ္။ သူက ပလာတာစားတယ္၊ ကၽြန္မက ေပါက္စီစားတယ္။ စာေရးဆရာက သူ႔အိမ္မွာတုန္းက မနက္တိုင္း သူ႔အေမသုပ္ေပးတဲ႔ ေခါက္ဆြဲသုပ္စားေနၾကေလ။ 

ဒီတနဂၤေႏြေတာ႔ ေခါက္ဆြဲသုပ္ေလး သုပ္စားၾကရေအာင္လို႔ သူကေျပာလာတယ္။ ဒီေတာ႔ ကၽြန္မ လည္း ေခါက္ဆြဲသုပ္ သုပ္ရေတာ႔တာေပါ႔။ ဒီကေခါက္ဆြဲအစိုေတြက အလံုးႀကီးၿပီး စားလို႔ သိပ္မေကာင္းသလိုပဲ။ ကၽြန္မေတာ႔ မႀကိဳက္ဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို ျပဳတ္ၿပီး သုပ္ပါတယ္။ 

ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို ေရေႏြးနဲ႔ျပဳတ္ၿပီး ဇကာနဲ႔ စစ္ထားတယ္။ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးၿပီး ဆီခ်က္ေလး ခ်က္လိုက္တယ္။ ငရုတ္သီးဆီခ်က္အတြက္ အိုးထဲမွာ ဆီအနည္းငယ္ကို ပူေအာင္လုပ္ၿပီး မီးပိတ္လိုက္တယ္။ ၿပီးမွ ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္ေလး ထည္႔ေမႊၿပီး ပန္းကန္ထဲေျပာင္းလိုက္တယ္။ ဆီအရမ္းပူရင္ တူးသြားတတ္လုိ႔။ မက်ည္းသီးနည္းနည္းကို ေရေႏြးေလးနဲ႔ ေဖ်ာ္ထားတယ္။ 

ပန္းကန္ထဲမွာ ေခါက္ဆြဲဖတ္ထည္႔၊ ငရုတ္သီးဆီခ်က္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ဆီခ်က္၊ အခ်ိဳမႈန္႔၊ ငံျပာရည္၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ ပဲမႈန္႔၊ မက်ည္းရည္စတာေတြ ထည္႔ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေရာနယ္ သုပ္ပါတယ္။ အေပါ႔အငံျမည္းၿပီး လိုတာျပင္သုပ္ပါတယ္။ အေနေတာ္ဆိုမွ စားမယ္႔ပန္းကန္ထဲေျပာင္းထည္႔ၿပီး အေပၚက ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ဆီခ်က္ဖတ္ေလးေတြျဖဴးလိုက္ပါတယ္။ လြယ္ကူျမန္ဆန္ၿပီး စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ ျမန္မာ႔မနက္စာ ေခါက္ဆြဲသုပ္ေလးေပါ႔။

ေဟာဒီမွာ ကၽြန္မတို႔ မနက္စာ




Tuesday, May 17, 2011

"ဆိတ္သားဟင္း"

4 comments
ကၽြန္မတို႔အိမ္မွာ ဆိတ္သားကို ကၽြန္မဖိုးဖိုး တစ္ေယာက္ပဲစားေတာ႔ ခ်က္ေလ႔ခ်က္ထ သိပ္မရွိဘူး။ အိမ္မွာ ဆိတ္သားခ်က္ရင္လည္း ကၽြန္မဖြားဖြားက ဖိုးဖိုးစားဖို႔ပဲ ခ်က္ေပးတယ္။ ဖြားဖြားအပါအ၀င္ ကၽြန္မ အေဒၚေတြလည္း မစားၾကဘူး။ ဒီေတာ႔ ကၽြန္မလည္း ငယ္ငယ္ကတည္းက တစ္ခါမွ မစားျဖစ္ဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ဆိတ္သား မစားဘူးေပါ႔။ မႀကိဳက္တာ၊ ေရွာင္တာမဟုတ္ေပမယ္႔ တစ္ခါမွ မစားဖူးေတာ႔ မစားျဖစ္ေတာ႔ဘူး။ စာေရးဆရာကေတာ႔ စားေနက်ေတာ႔ စားတယ္။ ႀကိဳက္လည္း ႀကိဳက္တယ္။ ဒါေပမဲ့ ကၽြန္မ မစားေတာ႔ မခ်က္ျဖစ္ဘူး။ သူလည္း မစားရဘူးေပါ႔။ ဒီတစ္ပတ္ေတာ႔ သူက ဆိတ္သားေလး ခ်က္ေပးပါလားလို႔ ေျပာလာတယ္။ ဒီေတာ႕ ကၽြန္မလည္း ခ်က္ေကၽြးျဖစ္တယ္။

ဆိတ္သားကို ေရစင္စင္ေဆးၿပီး အေနေတာ္တံုးပါတယ္။ ၿပီေတာ႔ ဗနီကာ၊ အခ်ိဳမႈန္႔၊ ငံျပာရည္၊ မဆလာမ်ားမ်ား နဲ႔ နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားလိုက္တယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဂ်င္းေထာင္းပါတယ္။ မီးဖိုေပၚ ဆီအိုးတင္၊ ဆီက်က္ရင္ ဆႏြင္းေလး နည္းနည္းထည္႔ၿပီး ေထာင္းထားတာေတြနဲ႔ ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႔ေလး ထည္႔ၿပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ဆီသတ္ေလး ေမႊးလာရင္ မဆလာေလးပါ ထည္႔သတ္ေပးတယ္။ ၿပီးေတာ႔ နယ္ႏွပ္ထားတဲ႔ ဆိတ္သားေတြ ထည္႔၊ ငံျပာရည္ေလး နည္းနည္း ထည္႔ၿပီး လံုးေပးပါတယ္။ ဆိတ္သားက ထြက္တဲ႔အရည္ကုန္ၿပီး ဆီျပန္တဲ႔အထိ လံုးၿပီး ေမႊးလာမွ ေရဆူထည္႔ၿပီး တည္ပါတယ္။ အသားႏူးၿပီး ဆီျပန္တဲ႔ အထိတည္ေပးပါတယ္။ အသားလည္းႏူး၊ ဆီလည္းျပန္ၿပီဆိုမွ မဆလာေလး ထပ္အုပ္ၿပီး ဟင္းအိုးခ်ပါတယ္။ ဒါဆို မဆလာနံ႔ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ ဆိတ္သားဆီျပန္ေလး ရၿပီေပါ႔။

ေဟာဒါကဆီျပန္ေအာင္လံုးေနတဲ႔ ဆိတ္သား


ဆိတ္သားဟင္းရပါၿပီ။ 


ေနာက္ရက္ေတြစားဖို႔ ဗူးနဲ႔ထည္႔ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲထည္႔ထားေပးတယ္။

Sunday, May 15, 2011

"ဘဲသားဆီျပန္ဟင္း"

3 comments
စာေရးဆရာက ဘဲသားစားခ်င္တယ္ဆိုတာနဲ႔ မေန႔က Wet Market သြားေတာ႔ ဘဲသား၀ယ္ျဖစ္တယ္။ ေစ်းသည္က တစ္ေကာင္လံုးထည္႔ခ်ိန္ၿပီး 1kg ကို S$7 တဲ႔။ 3Kg ရွိတယ္။ S$20  ပဲေပးပါဆိုၿပီး ေစ်းေတြေလွ်ာ႔ေပးေနလို႔ မနည္းေျပာယူရတယ္။ ကၽြန္မတို႔ႏွစ္ေယာက္တည္း ဘဲတစ္ေကာင္ကို ဘယ္ႏွစ္ရက္ စားရမွာလဲေနာ္။ ဒီေတာ႔ တစ္ျခမ္းပဲ ၀ယ္ခဲ႔တယ္။ တကယ္ေတာ႔ တစ္ျခမ္းေတာင္ ေတာ္ေတာ္စားရပါတယ္။

ဘဲသားကို ဆိုင္ကတံုးေပးလိုက္တာ နည္းနည္းႀကီးေနလို႔ နည္းနည္းထပ္တံုးလိုက္တယ္။ ၿပီးမွ ေရစင္ေအာင္ေဆးပါတယ္။ ေရစစ္ၿပီး ပဲငံျပာရည္ အၾကည္၊ အေနာက္၊ အခ်ိဳမႈန္႔၊ ဆား၊ မဆလာတို႔နဲ႔ နယ္ထားလိုက္တယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဂ်င္း ေထာင္းပါတယ္။ မီးဖိုေပၚ ဆီအိုးတင္၊ ဆီပူလာရင္ ဆႏြင္းေလး နည္းနည္းထည္႔လိုက္တယ္။  ၿပီးမွ ေထာင္းထားတာေတြနဲ႔ ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႔ထည္႔ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါတယ္။ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာေတာ႔ နယ္ထားတဲ႔ ဘဲသားေတြထည္႔ၿပီး လံုးေပးပါတယ္။ ငံျပာရည္၊ အခ်ိဳမႈန္႔နဲ႔ မဆလာေလးပါ ထည္႔လံုးပါတယ္။ ဘဲသားကထြက္တဲ႔ အရည္ခန္းေအာင္ လံုးၿပီး ဆီျပန္လာမွ ေရေႏြးဆူ ထည္႔ၿပီး တည္ေပးပါတယ္။ ေရခန္းၿပီး အသားႏူးရင္ အေပါ႔အငံျမည္းၿပီးျပင္ပါတယ္။ အသားလည္းႏူး၊ အရသာလည္း အေနေတာ္ဆိုရင္ေတာ႔ မဆလာေလး နည္းနည္း ထပ္အုပ္ပါတယ္။ ဒါဆို ဘဲသားဆီျပန္ဟင္းေလးရၿပီေပါ႔ေနာ္။

ေဟာဒီမွာ ဘဲသားဟင္း အိုးလိုက္


စားဖို႔ပြဲျပင္ထားတာ



က်န္တာေလးေတြကို ေနာက္ရက္စားဖို႔ ေဟာဒီလိုဘူးေလးနဲ႔ ထည္႔ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည္႔ထားတယ္။

Sunday, May 8, 2011

"ငါးၾကင္းေခါင္းမဆလာဟင္းနဲ႔ မက်ည္းရြက္ေၾကာ္"

5 comments
ငါးေခါင္းဟင္းစားခ်င္တာနဲ႔ မေန႔ညက ခ်က္စားျဖစ္တယ္။ စားခ်င္လို႔သာ ထခ်က္တာ အစီအစဥ္ မရွိေတာ႔ ငါးၾကင္းေခါင္းကလည္း မ်ားမ်ားစားစား ၀ယ္ထားတာမရွိဘူး။ အရင္တစ္ပတ္က ခ်ဥ္ေပါင္နဲ႔ ခ်က္တုန္းက က်န္တာေလးပဲ ရွိတယ္။ ေခါင္းကႏွစ္ေခါင္း အၿမီးကႏွစ္ပိုင္း။ အမွန္က ငါးေခါင္းခ်ည္းပဲ ခ်က္စားေနက်။ ခုေတာ႔ ေခါင္းကလည္း ႏွစ္ေခါင္းပဲက်န္ေတာ႔တယ္။ မထူးပါဘူး စားခ်င္ေနေတာ႔ ရွိတာနဲ႔ ခ်က္မယ္ဆိုၿပီး အၿမီးႏွစ္ပိုင္းပါ ထည္႔ခ်က္လ္ိုက္တယ္။

ငါးေခါင္းကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ဆား၊ ဆႏြင္း၊ အခ်ိဳမႈန္႔ နယ္တယ္။ ၿပီးေတာ႔ ဆီပူပူမွာ ထည္႔ေၾကာ္တယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ ေထာင္းတယ္။ မီးဖိုေပၚဆီအိုးတင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီနဲ႔ ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႔ ထည္႔ၿပီး ဆီသတ္တယ္။ ဆီသတ္က်က္ခါနီးေတာ႔ မဆလာမ်ားမ်ားေလး ထည္႔သတ္တယ္။ ေၾကာ္ထားတဲ႔ ငါးၾကင္းေခါင္းေတြထည္႔၊ ငံျပာရည္နဲ႔ အခ်ိဳမႈန္႔ထည႔္ၿပီး လံုးပါတယ္။ ၿပီးမွ ေရေႏြးေလး နည္းနည္းထည္႔ပါတယ္။ ဟင္းအိုးခ်ခါနီးမွာ မက်ည္းရည္ေလး ထည္႔ၿပီး အရသာျမည္းပါတယ္။ အခ်ဥ္အငံ အေနေတာ္ ဆိုေတာ႔ မဆလာေလး နည္းနည္းထပ္အုပ္ၿပီး ဟင္းအိုးခ်လိုက္ပါတယ္။ ကၽြန္မ ငယ္ငယ္ကတည္းက ဒီငါးၾကင္းေခါင္းမဆလာဟင္းကို သိပ္ႀကိဳက္တာ။ ကၽြန္မတို႔ တစ္အိမ္သားလံုးလည္း သိပ္ႀကိဳက္ၾကတယ္။ ငါးၾကင္းေခါင္း ခ်က္တဲ႔ေန႔ဆို တစ္ေယာက္ကို ႏွစ္ေခါင္းသံုးေခါင္း စားၾကတာ။ အိမ္မွာေတာ႔ ကၽြန္မ အေဒၚ အႀကီးဆံုးက ခ်က္ေပးေနၾက။ အခုေတာ႔ ကုိယ္႔ဘာသာ ခ်က္စားရတာေပါ႔။

ဒီေတာ႔ မေန႔ညက ငါးၾကင္းေခါင္းမဆလာဟင္းနဲ႔ မက်ည္းရြက္ေၾကာ္နဲ႔ ညစာစားၾကတယ္။ မက်ည္းရြက္ေၾကာ္ကေတာ႔ ကၽြန္မေၾကာ္တာ မဟုတ္ပါဘူး။ ကၽြန္မေမေမ ရန္ကုန္ကေနေၾကာ္ၿပီး လူႀကံဳနဲ႔ ထည္႔ေပးလိုက္တာ။  ေမေမ႔လက္ရာ မက်ည္းရြက္ေၾကာ္ကလည္း ေကာင္းမွေကာင္း။

Tuesday, May 3, 2011

"ကင္းမြန္သုပ္၊ ၀က္သားေၾကာ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္"

2 comments
ၿပီးခဲ႔တဲ႔ တနလၤာေန႔က ကင္းမြန္သုပ္ သုပ္စားျဖစ္တယ္။ ပထမဆံုး ကင္းမြန္ေတြကို အျပင္က အမဲေရာင္ အခြံေတြ ခြာပစ္တယ္။ မ်က္လံုးေတြထုတ္ပစ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔ အျပားလိုက္ ျဖစ္သြားေအာင္ ဓားနဲ႔ခြဲၿပီး ေရစင္စင္ ေဆးထားပါတယ္။ အိုးတစ္လံုးမွာ ေရထည္႔ၿပီး တည္ပါတယ္။ ေရပြက္ပြက္ဆူလာရင္ မီးပိတ္ၿပီး ေရေဆးထားတဲ႔ ကင္းမြန္ေတြ ထည္႔လိုက္ပါတယ္။ ခဏေနရင္ ဆယ္ၿပီး ဇကာနဲ႔ စစ္ထားပါတယ္။ အၾကာႀကီး စိမ္ထားရင္ မာသြားတတ္လို႔ပါ။

ငါးပိစိမ္းစားနည္းနည္းကို မီးကင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္ေကာင္းေစ႔နဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္း အစပ္စားႏိုင္ သေလာက္ကို ဒယ္အိုးထဲထည္႔ၿပီး မီးေငြ႕ေငြ႕နဲ႔ ေလွာ္ေပးပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔ ေလွာ္ထားတာေတြနဲ႔ ငါးပိကုိေရာၿပီး ေထာင္းပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီေရေဆး၊ ပါးပါးလွီးၿပီး ဇကာနဲ႔ စစ္ထားပါတယ္။ နံနံပင္ေရေဆး၊ ပါးပါးလွီးထားတယ္။ ကင္းမြန္ေတြကို ကပ္ေၾကးနဲ႔ အေနေတာ္ညွပ္ၿပီး ပန္းကန္ တစ္လံုးမွာ ထည္႔ပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔ ေထာင္းထားတဲ႔ အစာေတြ ထည္႔ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ နံနံပင္ထည္႔တယ္။ သံပုရာသီး ရြဲရြဲညွစ္ထည္႔တယ္။ အခ်ိဳမႈန္႕နဲ႔ ဆားအနည္းငယ္ထည္႔ၿပီး ေရာနယ္ သုပ္စားပါတယ္။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးေပါ႔။



ေနာက္ၿပီး တစ္ပတ္စာ ညေနစာစားလို႔ရေအာင္ ၀က္သားေၾကာ္ပါတယ္။ ၀က္သားကို အသားခ်ည္း သက္သက္ ၀ယ္ၿပီး ေရေဆး၊ အေနေတာ္ လွီးျဖတ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔ လွီးထားတဲ႔ ၀က္သားေတြကို ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔၊ ငံျပာရည္နဲ႔ နာနာနယ္ပါတယ္။ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီမ်ားမ်ားထည္႔၊ ဆီပူလာရင္ ၀က္သားေတြထည္႔ ေၾကာ္ပါတယ္။ ၀က္သားကထြက္တဲ႔ ေရနဲ႔ပဲေၾကာ္တာပါ။ ေရထပ္မထည္႔ပါဘူး။ နီရဲၿပီး ကၽြတ္လာတဲ႔အထိ ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ ၀က္သားကၽြတ္ၿပီဆိုမွ လိုခ်င္သေလာက္ ဆီအေနအထား အုိးထဲမွာ ခ်န္ၿပီး ပိုေနတဲ႔ ဆီေတြကို ပန္းကန္တစ္လဲံုးနဲ႔ ဖယ္ထားလိုက္ပါတယ္။ မီးပိတ္ၿပီး ဆီအေနေတာ္နဲ႔ ၀က္သားေတြထဲကို ငရုတ္သီး အဖတ္ၾကမ္းနဲ႔ အစိမ္းမႈန္႔ အနည္းငယ္ ထည္႔ေမႊ ပါတယ္။ 



စာေရးဆရာအႀကိဳက္ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္လည္းေၾကာ္လိုက္ေသးတယ္။ ဒီတစ္ပတ္ေတာ႔ မွ်စ္မထည္႔ဘဲ ခ်ဥ္ေပါင္ ခ်ည္းပဲ ေၾကာ္လိုက္တယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ကေတာ႔ အရင္ပို႔စ္ေတြမွာ တင္ဖူးလို႔ မေရးေတာ႔ဘူးေနာ္။



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...