ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္ဥကို ဆီျပန္ခ်က္စားရတာအီလို႔ ၾကက္ဥခ်ဥ္ရည္ေလး ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။ ခ်ဥ္ရည္ေလး ဆိုေတာ႔ ထမင္းၿမိန္တယ္ေလ။ ဒီမွာ ဘဲဥမရေတာ႔ ၾကက္ဥနဲ႔ပဲ ခ်က္စားရတာေပါ႔။
ပထမဆံုး အိုးတစ္လံုးမွာ ၾကက္ဥေတြထည္႔၊ ၾကက္ဥေတြ ျမဳပ္တဲ့အထိ ေရထည္႔ၿပီး အဖံုးဖြင့္လ်က္ နာရီ၀က္ေလာက္ ျပဳတ္လိုက္ပါတယ္။ ၾကက္ဥျပဳတ္ထားတုန္း ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ ေထာင္းပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လံုးကို မထူမပါးလွီးထားပါတယ္။ အာလူးကို အခြံခြာ၊ အေနေတာ္တံုးၿပီး ဆားရည္ စိမ္ထားပါတယ္။ ရံုးပတီသီးကို ေရေဆးၿပီး လက္တစ္ဆစ္သာသာ အေနေလးေတြ လွီးထားပါတယ္။ မက်ီးသီးကို ေရေဆးၿပီး ပန္းကန္တစ္လံုးမွာ ေရေႏြးဆူဆူေဖ်ာထားပါတယ္။ ၾကက္ဥျပဳတ္ရရင္ ေရေအးစိမ္လိုက္ပါတယ္။ ေအးသြားမွ အခြံခြာၿပီး အပ္ခ်ည္ႀကိဳးနဲ႔ အရာေလးေတြ လိုက္ေပးထားပါတယ္။ ခ်က္တဲ႔အခါ ဟင္းႏွစ္အရသာ ၾကက္ဥထဲ ၀င္ေအာင္လို႔ပါ။
မီးဖိုေပၚ အိုးတစ္လံုးတင္ၿပီး ဆီထည္႔ပါတယ္။ ဆီပူရင္ ဆႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္ ထည္႔လိုက္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ ေထာင္းထားတာနဲ႔ ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႔ (အေရာင္တင္မႈန္႔) ထည္႔ၿပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္က်က္ရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြထည္႔ၿပီး လံုးပါတယ္။ ဆီျပန္ရင္ ဆားရည္စိမ္ထားတဲ႔ အာလူးေတြ ထည္႔ပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔၊ ငံျပာရည္ နဲ႔ မဆလာ ထည္႔လံုးပါတယ္။ အနံ႔ေမႊးလာရင္ ေရေႏြးဆူဆူ အနည္းငယ္ထည္႔ၿပီး တည္ပါတယ္။ ေရခန္းခါနီး အားလူလည္း ႏူးခါနီးၿပီဆို ၾကက္ဥေတြထည္႔ပါတယ္။ ခဏလံုးၿပီးရင္ ေရဆူဆူကို ကိုယ္လိုခ်င္သေလာက္ ဟင္းရည္အေနအထား ထည္႔ၿပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ပါတယ္။ ဟင္းရည္ဆူၿပီး အာလူးႏူးရင္ ရံုးပတီသီးထည္႔ပါတယ္။ ဟင္းရည္ ျပန္ဆူလာရင္ မက်ီးရည္ ထည္႔ပါတယ္။ ဟင္းရည္က်ေအာင္ တည္ေပးပါတယ္။ အရသာျမည္းၿပီး လိုသလို ျပင္ပါတယ္။ ဒါဆို ၾကက္ဥခ်ဥ္ရည္ဟင္း တစ္ခြက္ ရပါၿပီေနာ္။ ကၽြန္မကေတာ႔ ခပ္ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလး ခ်က္ပါတယ္။