Saturday, March 5, 2011

"ၾကက္ဥခ်ဥ္ရည္ဟင္း"

7 comments
ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္ဥကို ဆီျပန္ခ်က္စားရတာအီလို႔ ၾကက္ဥခ်ဥ္ရည္ေလး ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။ ခ်ဥ္ရည္ေလး ဆိုေတာ႔ ထမင္းၿမိန္တယ္ေလ။ ဒီမွာ ဘဲဥမရေတာ႔ ၾကက္ဥနဲ႔ပဲ ခ်က္စားရတာေပါ႔။

ပထမဆံုး အိုးတစ္လံုးမွာ ၾကက္ဥေတြထည္႔၊ ၾကက္ဥေတြ ျမဳပ္တဲ့အထိ ေရထည္႔ၿပီး အဖံုးဖြင့္လ်က္ နာရီ၀က္ေလာက္ ျပဳတ္လိုက္ပါတယ္။ ၾကက္ဥျပဳတ္ထားတုန္း ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ ေထာင္းပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လံုးကို မထူမပါးလွီးထားပါတယ္။ အာလူးကို အခြံခြာ၊ အေနေတာ္တံုးၿပီး ဆားရည္ စိမ္ထားပါတယ္။ ရံုးပတီသီးကို ေရေဆးၿပီး လက္တစ္ဆစ္သာသာ အေနေလးေတြ လွီးထားပါတယ္။ မက်ီးသီးကို ေရေဆးၿပီး ပန္းကန္တစ္လံုးမွာ ေရေႏြးဆူဆူေဖ်ာထားပါတယ္။ ၾကက္ဥျပဳတ္ရရင္ ေရေအးစိမ္လိုက္ပါတယ္။ ေအးသြားမွ အခြံခြာၿပီး အပ္ခ်ည္ႀကိဳးနဲ႔ အရာေလးေတြ လိုက္ေပးထားပါတယ္။ ခ်က္တဲ႔အခါ ဟင္းႏွစ္အရသာ ၾကက္ဥထဲ ၀င္ေအာင္လို႔ပါ။

မီးဖိုေပၚ အိုးတစ္လံုးတင္ၿပီး ဆီထည္႔ပါတယ္။ ဆီပူရင္ ဆႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္ ထည္႔လိုက္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ ေထာင္းထားတာနဲ႔ ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႔ (အေရာင္တင္မႈန္႔) ထည္႔ၿပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္က်က္ရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြထည္႔ၿပီး လံုးပါတယ္။ ဆီျပန္ရင္ ဆားရည္စိမ္ထားတဲ႔ အာလူးေတြ ထည္႔ပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔၊ ငံျပာရည္ နဲ႔ မဆလာ ထည္႔လံုးပါတယ္။ အနံ႔ေမႊးလာရင္ ေရေႏြးဆူဆူ အနည္းငယ္ထည္႔ၿပီး တည္ပါတယ္။ ေရခန္းခါနီး အားလူလည္း ႏူးခါနီးၿပီဆို ၾကက္ဥေတြထည္႔ပါတယ္။ ခဏလံုးၿပီးရင္ ေရဆူဆူကို ကိုယ္လိုခ်င္သေလာက္ ဟင္းရည္အေနအထား ထည္႔ၿပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ပါတယ္။ ဟင္းရည္ဆူၿပီး အာလူးႏူးရင္ ရံုးပတီသီးထည္႔ပါတယ္။ ဟင္းရည္ ျပန္ဆူလာရင္ မက်ီးရည္ ထည္႔ပါတယ္။ ဟင္းရည္က်ေအာင္ တည္ေပးပါတယ္။ အရသာျမည္းၿပီး လိုသလို ျပင္ပါတယ္။ ဒါဆို ၾကက္ဥခ်ဥ္ရည္ဟင္း တစ္ခြက္ ရပါၿပီေနာ္။ ကၽြန္မကေတာ႔ ခပ္ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလး ခ်က္ပါတယ္။ 





Friday, March 4, 2011

"ကင္းမြန္ဟင္း"

6 comments
မေန႔ကခ်က္စားျဖစ္တဲ႔ ကင္းမြန္ဟင္းေလးအေၾကာင္း ေျပာျပခ်င္ပါတယ္။ စာေရးဆရာက ကင္းမြန္ သိပ္ႀကိဳက္ ပါတယ္။ သုပ္တာကို ပိုၿပီး ႀကိဳက္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သုပ္စားျဖစ္တာ မ်ားပါတယ္။ ရန္ကုန္မွာတုန္းကေတာ႔ ကၽြန္မေမေမက ကင္းမြန္ကို ဟင္းခ်က္ေပးပါတယ္။ အခုလည္း သုပ္စားျဖစ္တာပဲ မ်ားေနလို႔ ဒီတစ္ခါေတာ႔ ကင္းမြန္ကို ဟင္းခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။

ကင္းမြန္ကို အေရခြံအမဲေတြခြာ၊ ဗိုက္ထဲက အညစ္အေၾကးေတြထုတ္၊ ေခါင္းထဲက မ်က္စိေတြဘာေတြ လွီးထုတ္ပစ္ပါတယ္။ မ်က္စိထုတ္တဲ႔အခါ သတိထားရပါတယ္။ မ်က္စိက မဲမဲအရည္ေတြ စင္တတ္ လို႔ပါ။ ၿပီးရင္ ေရစင္စင္ေဆးၿပီး ဇလံုတစ္လံုးမွာ ထည္႔ထားပါတယ္။ ေရေႏြးတည္ပါတယ္။ ေရေႏြးဆူရင္ ကင္မြန္ထည္႔ထားတဲ႔ ဇလံုထဲကို ေရဆူဆူေတြ ေလာင္းထည္႔လိုက္ပါတယ္။ ထည္႔ၿပီးၿပီးခ်င္းပဲ ကင္းမြန္ေတြကို ဆယ္ၿပီး ဇကာနဲ႔ ေရစစ္ထားပါတယ္။ အဲဒီလို ေရဆူဆူနဲ႔ ေလာင္းလိုက္ေတာ႔ အညွီနံ႔ေတြ၊ အခၽြဲေတြ စင္သြားပါတယ္။ ေရပူထဲမွာေတာ႔ ၾကာၾကာမထားပါဘူး။ ၾကာရင္ ကင္းမြန္ အသားက မာသြားၿပီး စားလို႔ မေကာင္းေတာ႔လို႔ပါ။ ကင္းမြန္ေတြ ေအးသြားရင္ ကတ္ေၾကးနဲ႔ အေနေတာ္ေလးေတြ ကိုက္ျဖတ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔ ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႔တို႔နဲ႔ နယ္ထားပါတယ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဂ်င္းေထာင္းၿပီး ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႔ထည္႔၊ ဆီသတ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္က်က္ရင္ နယ္နွပ္ထားတဲ႔ ကင္းမြန္ေလးေတြ ထည္႔ပါတယ္။ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္ထည္႔လံုးပါတယ္။ ကင္းမြန္က ထြက္တဲ႔ ေရေလးနဲ႔ပဲ လံုးေပးပါတယ္။ ေရခန္းရင္ေတာ႔ ကင္းမြန္အေနအထားၾကည္႔ၿပီး ေရကို ထည္႔တယ္ဆိုရံု အနည္းငယ္ေလး ထည္႔ပါတယ္။ သိပ္ၿပီး ၾကာၾကာမတည္ရပါဘူး။ မီးပူမွာ ၾကာရင္ ကင္းမြန္အသားေတြ မာသြားမွာ စိုးလို႔ပါ။ အရသာ ျမည္းၿပီး အေနေတာ္ဆို ကင္းမြန္ဟင္းတစ္ခြက္ ရပါၿပီေနာ္။ ကၽြန္မကေတာ႔ ကင္းမြန္ဟင္းနဲ႔ ပဲနီေလးဟင္းခ်ိဳေလး တြဲဖက္စားပါတယ္။ စားရတာ လိုက္ဖက္လို႔ပါ။

ကဲ - ကင္းမြန္ဟင္းေလး အားေပးသြားၾကပါဦး



Wednesday, March 2, 2011

"ခရမ္းခ်ဥ္သီးငါးပိခ်က္"

7 comments
ဒီေန႔ေတာ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးငါးပိခ်က္ေလး ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးငါးပိခ်က္ ခ်က္ရတာက လြယ္ပါတယ္။ ပထမဆံုး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ ေထာင္းပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ေရေဆးၿပီး လွီးထားပါတယ္။ မီးဖိုေပၚ ဆီအိုးတင္၊ ဆီပူရင္ နႏြင္းမႈန္႔ေလးအနည္းငယ္ထည္႔ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ အေရာင္တင္မႈန္႔ ထည္႔ၿပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္က်က္ရင္ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔ထည္႔ ဆီသတ္ပါတယ္။ ငါးပိစိမ္းစားကို ေရက်က္ေအးေလးနဲ႔ ေဖ်ာ္ၿပီး ထည္႔ပါတယ္။ ေရခမ္းရင္ လွီးထားတဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည္႔ပါတယ္။  ငံျပာရည္၊ (အခ်ိဳမႈန္႔ သံုုးလ ွ်င္ထည္႔) ထည္႔ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ လိပ္ၿပီး ဆီျပန္လာေအာင္ တည္ေပးပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးေတြ လိပ္ၿပီး  ဆီျပန္လာရင္ ငရုတ္သီးစိမ္း ျခမ္းထည္႔ပါတယ္။ နံနံပင္ေရေဆးၿပီး လွီးျဖတ္ထည္႔ပါတယ္။ ဒါဆို ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးပိခ်က္ ေမႊးေမႊးေလး ရပါၿပီ။ အိမ္မွာ ဘာဟင္းပဲခ်က္ခ်က္ တြဲဖက္စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ ကၽြန္မကေတာ႔ မ်ားမ်ားေလး ခ်က္၊ ဗူးနဲ႔ထည္႔ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည္႔ထား ပါတယ္။ ေနာက္ေန႔ေတြလည္း စားလို႔ရေအာင္ ေပါ႔။




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...